اضافه وزن یا چاق بودن به این معنی است که بدن در مقایسه با سایر بافت ها مانند ماهیچه و استخوان، چربی بیشتری دارد. اضافه وزن بیش از حد، خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان و همچنین خطر بازگشت سرطان پس از درمان را افزایش می دهد.
تغییر رفتار برای اینکه چه چیزی و چه مقدار می خورید و چقدر ورزش می کنید، می تواند بسیار سخت باشد. اما حتی تغییرات کوچک و ساده می تواند تأثیر زیادی بر سلامت شما داشته باشد.
هر چند همه افرادی که دارای عوامل خطر مانند اضافه وزن یا چاقی هستند به سرطان مبتلا نمی شوند، اما شناخت عوامل خطر ابتلا به سرطان می تواند به شما کمک کند تا انتخاب های سالم تری داشته باشید و بدانید به چه علائم و نشانه هایی باید توجه کنید.
چرا اضافه وزن با خطر سرطان مرتبط است؟
محققان چندین دلیل پیدا کرده اند که چرا اضافه وزن می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد:
- وزن اضافی سطح هورمون های انسولین و فاکتور رشد انسولین 1 (IGF-1) را افزایش می دهد. افزایش بیش از حد این هورمون می تواند موجب ایجاد برخی از سرطان ها شود.
- همچنین بافت چربی هورمون استروژن بیشتری تولید می کند. استروژن می تواند در ایجاد برخی سرطان ها مانند سرطان سینه نقش داشته باشد.
- التهاب مزمن در افرادی که چاق هستند (مخصوصاً در افرادی که چربی شکمی بیشتری دارند) شایع تر است و با افزایش خطر ابتلا به سرطان مرتبط است.
- سلول های چربی بر نحوه تنظیم رشد سلول های سرطانی توسط بدن تأثیر می گذارند.
تغییر در وزن در طول زندگی نیز می تواند بر خطر ابتلا به سرطان تأثیر بگذارد. مطالعات نشان می دهد که عوامل زیر می توانند بر خطر ابتلا به سرطان تأثیر بگذارند:
- وزن بالای نوزادان در هنگام تولد
- افزایش وزن در بزرگسالی
- کاهش مکرر وزن و به دست آوردن مجدد آن
داشتن یک رژیم غذایی متعادل، حفظ وزن و اضافه کردن ورزش منظم به برنامه روزانه، خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد. اگر درمان سرطان موفق داشته اید، انتخاب ها و سبک سالم می تواند خطر بازگشت سرطان یا عود مجدد را نیز کاهش دهد.
چه نوع سرطانی با اضافه وزن یا چاقی مرتبط است؟
انواع سرطان زیر با اضافه وزن یا چاقی مرتبط هستند:
- سرطان پستان
- سرطان رحم
- سرطان پروستات
- سرطان پانکراس
- سرطان کیسه صفرا
- سرطان تیروئید
- سرطان روده بزرگ
- سرطان سر و گردن
- سرطان مری
چگونه تشخیص دهیم که اضافه وزن داریم یا چاق هستیم؟
اندازه گیری شاخص توده بدن یا BMI به شما نشان می دهد که اضافه وزن دارید یا چاق هستید. این شاخص بر اساس وزن و قد شما است. اندازه گیری و طبقه بندی BMI بسته به نژاد و ساختار بدن شما می تواند متفاوت باشد. BMI اغلب در تحقیقات برای کمک به درک ارتباط وزن با سرطان استفاده می شود، اما سلامت آینده شما را پیش بینی نمی کند. از پزشک یا تیم مراقبت های بهداشتی خود در مورد اینکه شاخص توده بدنی (BMI) شما در خطر ابتلا به سرطان چه معنایی دارد بپرسید.
BMI سالم معمولاً بین 18.5 تا 24.9 است. BMI بین 25 تا 29.5 اضافه وزن در نظر گرفته می شود. BMI 30 یا بالاتر چاق محسوب می شود.
شاخص دیگری که می توانید بررسی کنید، اندازه گیری دور کمر است. تحقیقات نشان میدهد افرادی که اندازه دور کمرشان بزرگتر است، بیشتر در معرض خطر ابتلا به برخی بیماریها از جمله بیماریهای قلبی و سرطان هستند. اندازه دور کمر سالم برای مردان کمتر از 40 اینچ (101.6 سانتی متر) و برای زنان کمتر از 35 اینچ (88.9 سانتی متر) است.
وزن خود را حفظ کنید
اگر وزن شما از نظر خودتان و تیم مراقبت های بهداشتی تان متعادل است و نمی خواهید وزن کم یا اضافه کنید، باید برای حفظ وزن خود اقدامات لازم را انجام دهید. در اینجا چند توصیه ارائه می شود:
- بیشتر از سبزیجات، میوه ها، پروتئین های بدون چربی و غلات کامل استفاده کنید.
- غذاهایی بخورید که به شما احساس سیری می دهد، از جمله چربی های سالم مانند آجیل، ماهی و روغن زیتون.
- از غذاهای بسیار فرآوری شده مانند چیپس، نان سفید، کوکی ها و غذاهای بسته بندی شده با مواد مصنوعی زیاد خودداری کنید.
- از نوشیدنی های شیرین مانند آب میوه، نوشابه و سایر نوشیدنی های حاوی قند زیاد خودداری کنید. قند و کالری موجود در قهوه و هر نوشیدنی دیگر را بررسی کنید.
- برای انجام 30 تا 60 دقیقه فعالیت بدنی متوسط یا شدید در بیشتر روزهای هفته هدف گذاری کنید. پیاده روی سریع انجام دهید یا برای دویدن بیرون بروید، در یک کلاس ورزشی ثبت نام کنید. اگر نمی توانید 30 تا 60 دقیقه وقت بگذارید، هر کاری که می توانید انجام دهید. حتی چند دقیقه اضافی در روز خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد.
از پزشک خود بخواهید که به شما کمک کند بفهمید روزانه چه مقدار کالری باید بخورید و به حد مجاز روزانه خود پایبند باشید.
کاهش خطر ابتلا به سرطان در صورت اضافه وزن یا چاقی
اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، خوب غذا خوردن و تحرک بیشتر، بهترین راه برای بهبود سلامتی شماست. کاهش 5 تا 10 درصد وزن کل بدن می تواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد. ممکن است مقدار کمی به نظر برسد، اما تحقیقات نشان می دهد که می تواند در بهبود سلامت شما موثر باشد. حتی اگر کاهش وزن برای شما دشوار است، خوردن یک رژیم غذایی متعادل تر و ورزش منظم به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک می کند.
ارجاع: https://www.cancer.net