- مزه غذاها ممکن است متفاوت از قبل باشد، به خصوص غذاهای تلخ، شیرین و یا شور
- برخی از غذاها ممکن است بدون مزه به نظر برسند.
- ممکن است همه غذاها با طعم یکسانی احساس شوند.
- ممکن است بیمار طعم فلزی یا شیمیایی در دهان خود احساس کند، به خصوص بعد از خوردن گوشت یا سایر غذاهای پر پروتئین. این حس ممکن است بیشتر باشد.
تغییرات طعم می تواند منجر به کاهش اشتها و کاهش وزن شود. همچنین این احساس می تواند باعث بیزاری شدید از برخی غذاها شود. اگر تغییراتی در طعم و مزه غذاها احساس می کنید به تیم مراقبت های بهداشتی خود بگویید، به خصوص اگر این تغییرات بر توانایی شما در غذا خوردن تأثیر بگذارد. کمک به برطرف کردن چنین عوارض جانبی بخش مهمی از مراقبت و درمان سرطان است. این مراقبت تسکینی یا مراقبت حمایتی نامیده می شود.
چه عاملی باعث تغییر حس چشایی و طعم در طول درمان سرطان می شود؟
دلایل مختلفی برای تغییرات چشایی مرتبط با سرطان و درمان آن وجود دارد. درک علت می تواند به بیمار و تیم مراقبت های بهداشتی کمک کند تا این تغییرات را بهتر مدیریت کنند.
داروهای درمان سرطان.
تغییرات چشایی یکی از عوارض جانبی رایج شیمی درمانی است. حدود نیمی از افرادی که شیمی درمانی می شوند، تغییرات چشایی را تجربه می کنند. این حالت معمولاً 3 تا 4 هفته پس از پایان درمان متوقف می شود.
داروهای شیمی درمانی زیر معمولاً باعث ایجاد تغییرات چشایی می شوند:
- فلوئورواوراسیل
- پاکلیتاکسل
- وینکریستین
- سیس پلاتین
- سیکلوفسفامید
- دوکسوروبیسین
ایمونوتراپی
- برخی از داروهایی که برای تسکین درد استفاده می شوند، مانند مورفین
- آنتی بیوتیک ها که برای درمان عفونت ها استفاده می شوند.
پرتو درمانی
پرتودرمانی سر یا گردن می تواند به جوانه های چشایی و غدد بزاقی آسیب برساند و باعث تغییرات چشایی شود. همچنین ممکن است باعث تغییر در حس بویایی شود که تغییر در حس بویایی نیز می تواند بر طعم غذاها تأثیر بگذارد.
تغییرات چشایی ناشی از پرتودرمانی معمولاً 3 هفته تا 2 ماه پس از پایان درمان شروع به بهبود می کند. تغییرات طعم ممکن است برای حدود یک سال ادامه داشته باشد. اگر غدد بزاقی آسیب ببینند، حس چشایی ممکن است به طور کامل به حالت قبل از درمان بر نگردد.
علل دیگر
سایر دلایل تغییر طعم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- جراحی بینی، گلو یا دهان
- خشکی دهان
- آسیب به اعصاب درگیر در چشایی
- زخم های دهان
- مشکلات دندانی یا لثه
- حالت تهوع و استفراغ
- کم آبی بدن
- آلرژی
- رفلاکس معده
چگونه می توان مشکلات چشایی را درمان کرد؟
اغلب، هیچ درمان خاصی برای مشکلات چشایی وجود ندارد. گاهی اوقات درمان علت تغییرات طعم می تواند کمک کننده باشد. به عنوان مثال، درمان عللی مانند عفونت های دهان، خشکی دهان، یا مشکلات دندانی یا لثه می تواند تغییرات چشایی را بهبود بخشد.
تغییرات مزه می تواند خوردن غذاهای سالم و حفظ وزن را برای برخی افراد دشوار کند. اگر این موضوع در مورد شما صدق می کند است، با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.
برای مقابله با تغییرات طعم، نکات زیر را در نظر بگیرید:
- غذاهایی را انتخاب کنید که بو و طعم خوبی داشته باشند.
- اگر به بوها حساس هستید، در حین آشپزی از هود آشپزخانه استفاده کنید، یا روی یک کباب پز در فضای باز آشپزی کنید یا غذاهای از قبل پخته شده بخرید. غذاهای سرد کمتر بو دارند.
- غذاهای سرد یا منجمد بخورید که ممکن است طعم بهتری نسبت به غذاهای گرم داشته باشند. با این حال، اگر تحت شیمی درمانی با اگزالیپلاتین هستید، از مصرف غذاهای سرد خودداری کنید. این دارو می تواند شما را به سرما حساس کند.
- برای کاهش طعم فلزی، از ظروف پلاستیکی و ظروف شیشه ای استفاده کنید.
- آدامس های بدون قند یا آب نبات های سفت با طعم هایی مانند نعناع، لیمو یا پرتقال را امتحان کنید. این طعم ها می توانند به پوشاندن طعم تلخ یا فلزی در دهان کمک کنند.
- اگر طعم گوشت قرمز را دوست ندارید، از مصرف آن خودداری کنید. سایر منابع پروتئینی مانند مرغ، تخم مرغ، ماهی، کره بادام زمینی، لوبیا یا محصولات لبنی را امتحان کنید.
- گوشت ها را در آب میوه ها، سس های سالاد یا سایر سس ها مرینیت یا طعم دار کنید.
- غذاها را با گیاهان، ادویه جاتف ترشی جات، شکر، لیمو یا سس مزه دار کنید.
- 1 تا 2 ساعت قبل و تا 3 ساعت بعد از شیمی درمانی از خوردن غذا خودداری کنید. این کار به جلوگیری از بیزاری از غذا ناشی از تهوع و استفراغ کمک می کند.
- قبل از غذا دهان خود را با محلول نمک و جوش شیرین بشویید. ½ قاشق چایخوری نمک و ½ قاشق چایخوری جوش شیرین را در 1 فنجان آب گرم مخلوط کنید. این کار می تواند به توقف طعم بد در دهان کمک کند.
- با مسواک زدن مکرر و نخ دندان کشیدن روزانه، دهان خود را تمیز و سالم نگه دارید.
- مصرف مکمل های سولفات روی ممکن است طعم را برای برخی افراد بهبود بخشد. قبل از مصرف هر گونه مکمل غذایی، به خصوص در طول درمان فعال سرطان، با پزشک خود صحبت کنید.
- از تیم درمان سرطان خود در مورد داروهایی که ممکن است به بهبود طعم کمک کند، سوال کنید.